Waar moet je op letten als je geld gaat lenen?
Iedereen heeft natuurlijk het liefste zo veel geld dat je alles kan kopen wat je hartje begeert. Helaas is dit voor de meeste mensen niet weggelegd. Veel mensen moeten hard werken om rond te kunnen komen. Er is dan niet genoeg geld om aan andere dingen te besteden. Toch kan het soms erg belangrijk zijn om een bepaald product aan te schaffen, denk bijvoorbeeld aan een auto of een ander vervoersmiddel waarmee je naar je werk moet reizen. In zulke gevallen zal je toch ergens het geld vandaan moeten halen, wanneer je het niet op je rekening hebt staan. Op zo’n moment is het verstandig om een lening af te sluiten. Zo kan jij aan het geld komen dat je nodig hebt, om deze belangrijke bestedingen te kunnen doen.
Veel Nederlanders sluiten een lening af
Het is heel normaal om een lening af te sluiten, vele andere Nederlanders gingen je al voor. Wist je bijvoorbeeld dat aan het einde van 2020 8,8 miljoen Nederlanders een bepaalde vorm van een lening had lopen? In totaal hebben Nederlandse burgers zo’n twaalf miljard euro geleend. Dit zijn gigantische bedragen. Je snapt wel dat lenen dus erg normaal is en een handige oplossing. Toch moet je niet zo maar geld lenen, en goed opletten op wat je leent. Zo kan je ervoor zorgen dat je profiteert van je lening en er niet door in de problemen komt. Hieronder staan een aantal handige tips, die jou zullen helpen de juiste lening af te sluiten.
Hoeveel geld ga je lenen?
In sommige gevallen weet je precies hoeveel geld je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een auto. De prijs van het voertuig is bekend. Bij andere gevallen, een verbouwing om een voorbeeld te noemen, is het moeilijker om het precieze bedrag in te schatten. Je kunt natuurlijk wel een offerte aanvragen, maar er kunnen nu eenmaal altijd kosten bijkomen. Op zulke momenten is het handig om een marge aan te houden. Leen vijf procent meer dan het bedrag dat op de offerte staat, zo weet je zeker dat je genoeg geld hebt als er onvoorziene kosten zijn.
Hoeveel geld kan je lenen, en hoe kom je daarachter?
Je moet ook altijd zeker zijn of je de kosten van de lening wel kunt opbrengen. Hoe kan je nagaan of dit zo is? Bedenkt of je, nadat je de maandelijkse lasten van je lening betaalt hebt, nog genoeg geld overhoudt om de vaste lasten te kunnen betalen. Wanneer je een lening afsluit zullen kredietverstrekkers hier ook over nadenken. Zij zullen jou geen lening geven wanneer ze denken dat jij niet in staat bent om het geleende geldbedrag terug te betalen. Er zijn een aantal richtlijnen waar zij zich aan houden om na te gaan of dit zo is.
Ben jij nieuwsgierig hoeveel jij kunt lenen? Er zijn talloze handige tools op het internet te vinden waar jij je gegevens in kunt vullen, en waarbij er wordt nagerekend hoeveel je maximaal kan lenen. Deze tools maken gebruik van de richtlijnen waar kredietverstrekkers zich aan houden, en kunnen op die manier een accuraat beeld schetsten.
Wat voor type lening kies je, een persoonlijke lening?
Er zijn verschillende typen leningen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De meeste mensen kiezen voor een persoonlijke lening, dan heb je namelijk een lagere rente. Je leent in een keer het hele leenbedrag. Hierna zal je elk maand een bedrag betalen om de lening af te lossen, dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Je kan kiezen hoelang je over de aflossing doet. De looptijd ligt dus vast, en de rente trouwens ook. Je kan op die manier nooit verrast worden, en hierdoor is het een hele veilige manier van geld lenen. Het is dus ook wel te begrijpen dat veel mensen kiezen voor deze manier van lenen, het geeft namelijk weinig stress, en je kunt moeilijk in de problemen komen met zo’n lening. Een persoonlijke lening wordt vaak gebruikt bij grote aankopen.
Doorlopend krediet
Een doorlopend krediet is een stuk flexibeler. Hierbij spreek je een kredietlimiet af. Wanneer deze limiet bijvoorbeeld 1500 euro is, kun je maximaal dat bedrag lenen. Wanneer je niets leent betaal je ook niets terug. Als je wel geld opneemt betaal je elke maand een bepaald bedrag aan aflossing. Dit is meestal gerelateerd aan de limiet. Om een voorbeeld te noemen. De limiet is 1500 euro, en het aflospercentage is 1 procent. Dan betaal je dus elke maand 15 euro om het geleende bedrag terug te betalen, wanneer je geen geleende bedragen meer hebt open staan, stopt dit proces en hoef je niks meer te betalen. Bij het aflossing-percentage zitten zowel de aflossing als de rente inbegrepen.
Het gevaar van doorlopend krediet is dat je steeds opnieuw geld kunt lenen, waardoor je nooit uit de schulden komt en steeds opnieuw leningen moet aflossen (met rente inbegrepen). Verder is de rente variabel en kan dit aangepast worden, het kan dus ook opeens verhoogd worden. Je moet dus discipline hebben wanneer je gebruik maakt van doorlopend krediet. Anders ben je veel geld kwijt aan rente, of koop je te veel onnodige spullen. Het voordeel is wel dat het heel flexibel is.
Een lening met een korte looptijd
Je moet goed nadenken over de vraag: hoe snel wil ik mijn lening aflossen? Wanneer je kiest voor een aflossing gespreid over een langere periode, dan is het bedrag dat je maandelijks betaalt natuurlijk lager. Het is echter niet goedkoper. Dat is een belangrijk onderscheid dat je moet maken. Omdat je over een langere periode aflost betaal je langer rente waardoor je dus uiteindelijk meer geld kwijt bent. Het is dus gunstiger om in een korte tijd je lening terug te betalen. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, wanneer je bijvoorbeeld niet veel geld beschikbaar hebt, waardoor het dus soms een betere oplossing is om voor een langere looptijd te kiezen.
Gebruik de bovenstaande tips om de juiste lening af te sluiten. Veel succes!