Hoe kun je het beste geld lenen voor je auto?

Het kopen van een auto kost veel geld. Niet iedereen heeft zo’n groot bedrag op zijn rekening staan. Toch betekent dat niet dat je niet aan een auto kunt komen. Net als met een huis is het mogelijk om een lening af te sluiten. Dit is heel handig, want zo kunnen ook mensen met wat minder vermogen producten kopen die erg belangrijk zijn in het leven. Er zijn veel verschillende leningen die je kunt afsluiten. Het is daarom nuttig om je van tevoren goed te verdiepen in deze leningen, zodat je de juiste keuze maakt. In dit artikel valt precies te lezen welke leningen er zijn, en welke het beste is in verschillende situaties.

Wie bieden autoleningen aan?

Er zijn meerdere organisaties waar je terecht kunt voor een lening. Natuurlijk zijn banken welwillend om geld te lenen, het is tenslotte hun beroep om mensen van krediet te voorzien. Maar in het geval van een auto zijn er ook andere instanties die jou een lening aan kunnen bieden. De autodealer, waar je de auto koopt, hebben vaak ook mogelijkheden om een lening af te sluiten. Dit is natuurlijk handig omdat je dan één aanspreekpunt hebt, dit is handig communiceren en het maken van afspraken gaat eveneens gemakkelijker. Echter, per instantie verschillen de rentetarieven en voorwaarden. Het kan dus soms gunstiger zijn om ergens anders een lening af te sluiten. Wees altijd alert.

Een auto op afbetaling

Het concept van een auto op afbetaling is eigenlijk heel simpel. Je rijdt rond in een auto waar je nog niet voor betaald hebt. De kredietverstrekker heeft dit namelijk al gedaan. Natuurlijk moet je uiteindelijk dit geld wel terugbetalen. Meestal sluit je deze lening af bij de garage, maar dat hoeft niet per se. Je moet altijd opletten of dit wel een interessante deal is. In zijn algemeenheid zijn de volgende dingen zaken waar je rekening mee moet houden. De hoogte van de rente is erg belangrijk. Dit gaat misschien maar om 1 procent, maar over een lange tijdsperiode kan dit veel geld schelen. Verder moet je nagaan of je wel de eigenaar van de auto wordt. Tenslotte moet je altijd alert zijn of er aan het einde van de looptijd niet opeens een heel groot restbedrag is dat je moet overmaken.

De voordelen van lenen bij de bank

Koop je de auto niet via een autodealer, dan heb je meestal een aantal voordelen. In dit geval ga je zelf naar de bank om een lening te regelen. Hierna koop je de auto met dit geld. Wat voordelen heeft deze optie? Ten eerste staat de auto op jouw naam. Je kun dus zelf helemaal beslissen wat je met de auto doet. Je zal ook geen last hebben van een slottermijn (hoog restbedrag) dat je opeens op het eind neer moet tellen. Ook is de rente vaak een stuk lager wanneer je van de bank leent in plaats van bij een autodealer.     

Wat zijn de mogelijkheden?

Je kunt niet alleen bij verschillende instanties terecht om een auto te kopen, de manier waarop je de auto financiert kan ook op een aantal manieren. Natuurlijk is het mogelijk om het gehele bedrag in een keer af te lossen. Dit is alleen mogelijk wanneer je over genoeg geld beschikt. Heb je niet zoveel op je rekening staan, dan kun je een keuze maken uit een persoonlijke lening of een private lease.

Wat is een persoonlijke lening?

Bij een persoonlijke lening is het rentepercentage altijd hetzelfde. De looptijd staat ook vast. Dit is fijn, want je weet precies waar je aan toe bent. Het is onmogelijk om afgeloste bedragen opnieuw op te nemen. Je kunt dus moeilijk in onverwachte financiële mogelijkheden komen. Verder weet je ver van tevoren wat je kunt verwachten, en wanneer je klaar bent met afbetalen.

Wat is een private lease?

Een private lease verschilt sterk ten opzichte van een persoonlijke lening. In dit geval betaal je een bepaald bedrag en krijg je voor een periode een auto tot je beschikking. Deze auto wordt echter nooit jouw eigendom. Het voordeel is dat je ook niet verantwoordelijk bent voor eventuele reparaties. Je betaalt eveneens geen wegenbelasting en geen verzekering. Ook bij deze vorm van lenen is het belangrijk om altijd goed naar de voorwaarden te kijken.

De voordelen en nadelen van een persoonlijke lening en een private lease  

Bij een persoonlijke lening heb je een aantal grote voordelen. Natuurlijk ben jij de eigenaar van de auto. Je kunt daarom dus ook zelf bepalen hoeveel kilometers je maakt. Verder is het goedkoper dan leasen. Tevens krijg je restwaarde. Het nadeel is dat je verzekeringen en onderhoud moet betalen. Vooral bij onderhoud kun je soms onverwacht hoge kosten krijgen. Verder zijn de nadelen van een persoonlijke lening: je hebt een lening die je terug moet betalen, en je betaalt uiteindelijk altijd meer dan de aanschafprijs. Je moet namelijk ook rente betalen.

Het grote voordeel van leasen is dat je in een nieuwe auto rijdt. Verder betaal je nooit een hoog aankoopbedrag. Je bent ook niet verantwoordelijk voor de autoverzekering en onderhoudskosten. Het grote nadeel is natuurlijk dat jij niet de eigenaar bent van de auto. Je hebt vooraf een aantal kilometers afgesproken waar je je aan moet houden, anders moet je meer gaan betalen. Het is verder moeilijk om tussentijds een contract op te zeggen.

Algemene tips voor het geld lenen bij een auto

Allereerst moet je, voordat je geld leent om een auto te kopen, goed nagaan wat je kunt betalen. Hoeveel geld krijg je binnen per maand, hoeveel ben je normaal gesproken kwijt aan uitgaves? Als je dit achterhaalt, kun je bepalen hoeveel je per maand overhoudt om een auto te financieren. Ten tweede passen sommige leningen beter bij jouw persoonlijke situatie dan andere. Je moet altijd nagaan wat het beste bij jou past, om tot de juiste keuze te kunnen komen. Ten derde is het belangrijk om de juiste looptijd te kiezen. Hoelang wil je van deze auto gebruik maken? Zorg er altijd voor dat je de auto langer wilt gebruiken dan de duur van de lening. Anders loop je het risico dat je de auto niet meer gebruikt, maar dat je nog steeds geld moet betalen.