Geld lenen voor de aankoop van je eerste huis

Geld snel lenen, dat is natuurlijk fijn maar niet altijd een optie. Wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je het huis kunt kopen. Niet iedereen komt namelijk in de aanmerking voor een hypotheek.

Toch is dit juist een lening die bijna iedereen in zijn leven een keer wilt afsluiten. Iedereen heeft namelijk behoeft aan een huis om in te wonen. Hoewel het moeilijk is om aan een hypotheek te komen, is dit echt niet onmogelijk. In dit artikel lees je een handig stappenplan dat je kan helpen wanneer je voor het eerst van plan bent om een huis te kopen.

Stap 1: Nadenken over financiën 

Voordat je een huis kunt kopen moet je wel weten wat de mogelijkheden zijn. Je moet je dus een beetje oriënteren.

Huren of kopen

Allereerst moet je jezelf afvragen of een koopwoning wel echt iets is voor jou. Dat hangt af van je persoonlijke informatie. Zowel huren als kopen hebben hun voordelen. Wanneer je huurt dan heb je meer flexibiliteit. Je kunt de huur gemakkelijk opzeggen. Je hoeft verder ook geen onderhoud te doen aan het huis.

Het grote voordeel van een koopwoning is dat je vermogen opbouwt. Verder kun je het huis precies inrichten en verbouwen zoals jij dat wilt. Wanneer jij genoeg verdient en zeker bent van je baan is het een goede keuze om een woning te kopen. Is jouw financiële situaties niet heel stabiel? Dan kun je beter huren.

Je financiële mogelijkheden

Wanneer je een huis wilt kopen, dan moet je weten wat jouw mogelijkheden zijn. Hoeveel geld kun je lenen? Hoe hoog kan jouw hypotheek zijn? Het is een goed idee om een hypotheekadviseur in te schakelen. Het eerste gesprek is vaak vrijblijvend. Wanneer een hypotheekadviseur je gedurende het hele project begeleidt, dan kunnen de kosten al snel uitkomen op zo’n 2300 euro. Dit geld haal je er echter zeker uit wanneer hij of zij een goed advies aanbiedt.

Er zijn verschillende soorten hypotheekadviseurs. Sommige werken bij een bank, andere werken samen met een beperkt aantal aanbieders. Je hebt ook onafhankelijke hypotheekadviseurs. Diegene die bij een bank werken kosten over het algemeen minder, maar zij kunnen alleen een hypotheek verstrekken bij hun eigen bank. Dit zijn niet altijd de gunstigste hypotheken. Dit zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden.

Stap 2: Naar wat voor huis ben je op zoek?

Het is goed om van tevoren te bedenken wat voor huis je wilt kopen. Hierbij moet je met een aantal dingen rekening houden. Hoeveel kamers heb je nodig? Hoe groot moet het huis zijn? En in welke buurt wil jij het liefst wonen? Op dit soort vragen moet je wel een globaal antwoord hebben. Wees vooral ook realistisch. Iedereen wil wel in een villa met een zwembad wonen, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Je moet ook nadenken over de toekomst. Misschien heb je nu niet veel ruimte nodig, maar wat als je gaat samenwonen of kinderen krijgt? Dit verandert de hele situatie. Niet alleen heb je dan een groter huis nodig, ook past een andere wijk op zo’n moment misschien wel beter bij je. Het is ook mogelijk dat jij in de toekomst van baan verandert. Hier kun je ook rekening mee houden.

Het is altijd belangrijk om een goed beeld te krijgen van de buurt waar je wilt wonen voordat je een lening afsluit. De buurt heeft namelijk een enorm groot effect op jouw woonplezier. Hecht jij veel waarde aan je rust? Dan is het goed om eens in de nacht rond te rijden in deze buurt om te kijken of er weinig lawaai is. Vraag ook aan buurtbewoners hoe zij het ervaren.

Je kunt natuurlijk ook op internet informatie verzamelen over de buurt. Vind jij het belangrijk dat er veel kroegen, restaurants en andere horecagelegenheden zijn? Je kunt op Google Maps makkelijk een beeld krijgen van de uitspanningen bij jou in de buurt.

Heb je eenmaal een huis op het oog? Dan is de bezichtiging heel belangrijk. Geef je ogen goed de kost. Maar stel vooral ook de juiste vragen. Het is goed om op voorhand al een vragenlijst op te stellen en deze mee te nemen. Zo komt het niet voor dat je een vraag vergeet.

Aankoopmakelaar

Wanneer je echt zeker wilt zijn dat je de juiste beslissing neemt, dan kun je een aankoopmakelaar inschakelen. Deze kan je goed adviseren. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Maar uiteindelijk levert het ook een hoop op.

De voordelen van een aankoopmakelaar zijn groot. Een aankoopmakelaar zorgt ervoor dat je veel minder zorgen hebt, en zelf minder tijd kwijt bent. Ook kent een aankoopmakelaar de regio heel goed. Hij weet precies welke huizen er op de markt zijn. Verder weet hij ook veel eerder dan particulieren wanneer er iets vrijkomt.

Een aankoopmakelaar heeft ook veel verstand van huizen. Hij kan je hele goede adviezen geven. Deels ook omdat hij niet emotioneel betrokken is bij het aankoopproces. Hij kan dus een objectieve mening geven. Verder heeft hij ook bouwtechnische kennis waar jij hoogstwaarschijnlijk niet over beschikt.

Tenslotte kan een makelaar goed onderhandelen en de juiste prijs uit het vuur slepen voor jou. Een makelaar heeft ook kennis van allerlei administratieve en juridische zaken.

Stap 3: De hypotheek regelen

Zodra je een huis op het oog hebt, en je bod geaccepteerd is wordt het tijd om een hypotheek af te sluiten. Je moet flink wat geld lenen om je huis te bekostigen. Er zijn talloze verschillende leningen. Je moet dus nadenken wat het beste bij jou past.

Als starter is het verstandig om te kiezen voor een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Onderzoek beide mogelijkheden altijd goed en bekijk wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Bij de annuïteitenhypotheek blijft de maandelijkse som rente en aflossing gelijk. Dit geldt voor de gehele looptijd. In het begin betaal je met name rente, en op het eind ben je bijna alleen nog maar aan het aflossen.

De lineaire hypotheek is anders. Hierbij betaal je ook elke maand een vast bedrag. In de beginperiode ben je meer geld kwijt aan de rente. Dat komt omdat je steeds wat aflost. Over de loop der tijd heb je dus minder schulden en daardoor hoef je minder rente te betalen.