Hoe begin je met beleggen? (deel 1)

Beleggen doe je om geld te verdienen, niet om het kwijt te raken. Het is dus belangrijk dat jij het goed aanpakt en daadwerkelijk wat verdient. Anders is het weggegooid geld, en dat zou natuurlijk zonde zijn. Je wilt dus geld verdienen met beleggen, maar hoe doe je dat? Je moet je eerst goed verdiepen in de materie, voordat je begint met beleggen. Op die manier weet je wat goed en slecht is, en zal je niet zo snel een fout maken. In dit artikel kun je lezen wat de beste stappen zijn die je kunt nemen wanneer je wilt gaan beginnen met beleggen.

Wat is beleggen eigenlijk?

Beleggen is het investeren van geld, met de hoop om meer terug te verdienen dan je inlegt. Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Je kunt bijvoorbeeld goed kopen en hopen dat de prijs hiervan toeneemt. Je kan er ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed. Meestal, wanneer je belegt, doe je dit op de beurs. Je koopt dan bijvoorbeeld aandelen, maar obligaties zijn ook een mogelijkheid. Je kan ervoor kiezen om dit zelf te doen, maar je kan het natuurlijk ook overlaten aan een expert, een vermogensbeheerder.

Risico en rendement

Beleggen kan erg winstgevend zijn, maar je kunt ook geld verliezen. Er kleeft altijd een risico aan. Dit risico kan je nooit helemaal uitsluiten. Natuurlijk zijn sommige bellegingen risicovoller dan andere. Maar niet zo risicovolle aandelen hebben over het algemeen ook minder kans op een heel hoog rendement. Bitcoin is een goed voorbeeld van het tegenovergestelde. Je kan hier enorme winsten mee maken, maar ook veel verliezen. De prijs fluctueert enorm. Het is zelfs mogelijk dat de munt volkomen in elkaar stort. Erg risicovol dus. Daarentegen hebben sommige mensen enorme rendementen gehaald met bitcoin, waar mensen die alleen investeren op de beurs niet aan kunnen tippen.

Gelukkig zijn er wel manieren om het risico op verlies zoveel mogelijk uit te sluiten. En tegelijkertijd nog steeds kans te hebben op een flinke winst. Hieronder lees je de beste stappen die je kunt ondernemen om dit mogelijk te maken

Begin altijd met een goed plan

Als je begint met beleggen dan heb je altijd een goed plan nodig. Bij een goed plan is de eerste stap altijd om een doel vast te stellen. Wat wil je bereiken met het beleggen. Wil je bijvoorbeeld eerder stoppen met werken, en hier vermogen voor opbouwen?

Wanneer je iets wil verdienen met beleggen, dan gaat hier tijd overeen. De kans is klein dat je in een korte periode veel verdient. Dit is wel een mogelijkheid, maar hier kan je gewoonweg niet vanuit gaan. Je moet minstens een tijdsperiode van 5 jaar nemen. Eigenlijk geldt, hoe langer hoe beter. Wanneer je namelijk belegt op de lange termijn, dan heb je tijd om eventuele verliezen goed te maken. Je bent dan niet afhankelijk van een beetje pech of toeval. Als jij een gedegen belegging strategie hebt, voor de lange termijn, dan is de kans groot dat jij wat gaat verdienen.

Hierna moet je goed nadenken over de inleg. Wat bepaalt dit bedrag? Dat heeft met verschillende factoren te maken. Hoeveel jij verdient is bijvoorbeeld belangrijk om mee te nemen. Maar ook hoeveel je kunt missen. Als jij net rond kan komen van je salaris, dan is het niet verstandig om te gaan beleggen. Je hebt dit geld gewoon nodig. Meestal vragen partijen dat je een minimumbedrag inlegt, je moet dit ook kunnen ophoesten natuurlijk.

Verder moet je jezelf afvragen hoeveel risico jij wilt nemen. Jonge mensen kiezen vaak voor wat meer risicovolle beleggingen. Zij hebben immers nog hun hele leven om het goed te maken wanneer zij hun geld verliezen. Voor oudere mensen is dit niet zo, zij willen daarom vaak wat minder risico nemen. Dat is natuurlijk erg begrijpelijk. Je wilt niet enorme verliezen maken, waardoor je de laatste jaren van je leven als een armoedzaaier door het leven gaat. Natuurlijk is er wel een connectie tussen risico en rendement, maar dat is een afweging die je moet maken!

Bedenk of je zelf wilt beleggen of niet

Je moet ook altijd goed bedenken of je zelf bepaalt waar je in belegt of dat je dit overlaat aan een expert. Wanneer je dit zelf doet heeft dit een aantal voordelen. Ten eerste heb je alles zelf in de hand. Als jij graag controle houdt over alles in je leven, dan is dit natuurlijk wel zo fijn. Ten tweede is er het voordeel dat je het misschien wel heel leukt vindt om zelf te beleggen. Dit is natuurlijk afhankelijk per persoon, er zullen ook genoeg mensen zijn die de beurs niet interessant vinden. Maar wanneer jij het leuk vindt om aandelen te volgen, dan kan het zo maar een goed idee zijn om zelf te gaan beginnen met beleggen.

Wanneer je zelf belegt dan zul je wel over de nodige kennis moeten beschikken, anders zul je nooit succesvol zijn. Verder moet je over genoeg tijd beschikken. Je kunt alleen maar succesvol zijn wanneer je je verdiept in beleggingen, je moet hier natuurlijk wel genoeg tijd voor hebben. Je moet ook nooit te emotioneel betrokken raken bij je beleggingen. Het is het beste wanneer je een rationele beslissing maakt. Als je van jezelf weet dat je hier moeite meehebt, dan is het verstandig om het werk over te laten aan een expert. 

Een expert heeft veel verstand van de materie. De kans is dus groot dat hij de juiste beslissingen neemt, en goed omgaat met je geld. Je moet echter wel deze experts betalen. Gelukkig wordt dit steeds minder. Er kunnen namelijk veel dingen geautomatiseerd worden, waardoor de kosten dalen.

Wat zijn de volgende stappen?

Er zijn nog een aantal andere stappen die je moet nemen wanneer jij wilt uitgroeien tot een succesvolle belegger. Je moet bijvoorbeeld kiezen waar je in wilt beleggen. Ga je voor edelmetalen, of obligaties? Aandelen zijn natuurlijk ook gebruikelijk en een goede keuze. Verder moet je weten hoe je een rekening moet openen. Dit en meer lees je in het volgende artikel, deel 2 uit deze reeks!