Geld lenen wat voor risico’s

Geld lenen is heel handig. Wanneer jij om geld verlegen zit en je wil toch heel graag iets kopen, kan je doormiddel van een lening toch wat leuks aanschaffen. Verder zouden sommige aankopen nooit bereikbaar zijn voor een groot deel van de bevolking wanneer zij niet zouden kunnen lenen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis, of een dure auto. Er zijn dus heel veel positieve aspecten verbonden aan het afsluiten van een lening. Er zijn echter eveneens risico’s. Je moet bij een lening altijd weloverwogen te werk gaan, en geen domme dingen doen. Uiteindelijk komt al het risico neer op een simpel aspect, kan jij de rekening terugbetalen? Er zijn echter talloze manieren waarop dit mis kan gaan, en sommige heb je zelf niet in de hand. Je kunt bijvoorbeeld overlijden, of werkloos of arbeidsongeschikt worden. Je hebt je misschien helemaal niet bedacht dat dit kan gebeuren, en wat de gevolgen dan zijn. Daarom is het verstandig om daar eens bij stil te staan. In dit artikel leggen wij uit wat de risico’s zijn en hoe je deze het best kunt voorkomen of hiermee om kan gaan.

Ben je te laat met betalen?

Een lening sluit je over het algemeen af voor de lange termijn, soms kan de looptijd wel 30 jaar zijn. Wanneer je altijd op tijd aflost is er niks aan de hand. Als je iets te laat bent, is dit vaak ook zonder gevolgen. Meestal krijg je een aanmaning, met een termijn waarbinnen je alsnog kunt betalen. Over het algemeen bedraagt deze termijn iets van twee weken, maar dit hangt af van de situatie. Zolang je het geld overmaakt binnen deze periode hoef je vaak niks extra’s te betalen. Echter, ben je opnieuw te laat, dan zullen bedrijven vaak overgaan tot boetes. Je moet meer betalen. Hoe langer je de betaling uitstelt, hoe hoger de boete wordt. Zo kun je van de regen in de drup belanden.

Hoe kun je voorkomen dat je rekeningen te laat betaalt?

Hoe kun je dit voorkomen? Allereerst is het heel belangrijk om je financiële situatie goed in de gaten te houden. Zo kan het niet voorkomen dat je per ongeluk een rekening over het hoofd ziet. Hoe kan je dit het beste aanpakken? Betaal rekeningen zodra je ze ontvangt. Wanneer dit niet mogelijk is, moet je een goed herinneringssysteem hebben. Bewaar al je rekeningen bijvoorbeeld in een apart bakje, wat je regelmatig doorkijkt. Gooi ze absoluut niet op een stapel met andere troep waar je nooit naar kijkt. Dit geldt eveneens voor je e-mail. Maak een apart mapje aan, waar je belangrijke mails bewaart die je nog moet lezen.

Wat moet je doen wanneer je openstaande schulden hebt die steeds oplopen?

Heb je onverhoopt toch rekeningen die al maandenlang betaald hadden moeten worden, en lopen de boetes steeds hoger op? Dan is het heel belangrijk om de situatie zo snel mogelijk op te lossen. Mensen hebben vaak de neiging om negativiteit uit de weg te gaan, hierdoor gaan ze problemen uit de weg. Dit kan ervoor zorgen dat dingen uit de hand lopen. De boetes worden bijvoorbeeld alsmaar hoger. Daarom is het erg goed om gelijk actie te ondernemen. Heb je het geld niet direct, misschien kan je dan wat van familie en vrienden lenen. Bij bekenden kan je namelijk geld krijgen zonder oplopende rente. Natuurlijk is het wel belangrijk dat je hen uiteindelijk terugbetaalt, om ruzies te voorkomen.

Wanneer je te laat bent met betalen krijg je een reputatie

Wanneer je te laat bent met betalen dan kan het zijn dat je in een systeem van wanbetalers terecht komt. Dit heeft wel te maken met het bedrag, en hoe vaak het voorkomt. Echter, het is ook voorgekomen dat mensen die net te laat waren met het betalen van een klein bedrag in deze database terecht kwamen. Zodra dit gebeurt heb je een groot probleem. Wanneer je bekend staat als wanbetaler, word je namelijk vaak geweigerd. Je kunt bijvoorbeeld problemen krijgen bij het kopen van een huis. Te laat met betalen kan dus enorme negatieve consequenties hebben. Verder maken banken en kredietverstrekkers altijd een risicoprofiel. Wanneer jij een risico vormt zullen ze meer rente vragen, jij bent immers een risicovolle investering. Het is natuurlijk erg vervelend om altijd een hogere rente te betalen dan andere mensen. Probeer dit dus te voorkomen!

Er zijn ook risico’s waar je geen invloed op hebt

Je hebt voor een deel zelf in de hand of je risico loopt met betrekking tot jouw lening. Er kunnen ook dingen gebeuren waar je niks aan kunt doen. Je moet bijvoorbeeld denken aan het verliezen van je baan, arbeidsongeschikt worden of een scheiding. Wanneer je je baan verliest, dan valt opeens je inkomen weg. Natuurlijk heb je wel recht op WW, maar dit is vaak lager dan je huidige inkomen en dit eindigt ook. Hierdoor kan je soms opeens je lening niet meer aflossen. Voor arbeidsongeschiktheid geld hetzelfde principe. Bij een scheiding kan het zijn dat er opeens een inkomen wegvalt, en je heel veel geld opeens in je eentje moet ophoesten.

Er kan ook iemand komen te overlijden. Dit kan de nabestaanden eveneens in een penibele situatie brengen. Natuurlijk zijn er ook positieve ontwikkelingen waardoor je opeens niet meer aan rekeningen kunt voldoen, denk bijvoorbeeld aan onverwachte gezinsuitbreiding bij de geboorte van een kind.

Sluit een verzekering af en beperk het risico!

Er zijn allerlei verwerkingen die je af kunt sluiten om het risico te beperken. Denk bijvoorbeeld aan overlijdensrisicoverzekering. Met zo’n lening kun je er zeker van zijn dat, wanneer je overlijdt, je gezin toch kan voldoen aan de maandelijkse lasten. Bij het overlijden moeten je nabestaanden namelijk soms je schulden aflossen. Met zo’n verzekering heeft dit veel minder impact. Er zijn ook verzekeringen die je beschermen tegen werkloosheid, en arbeidsongeschiktheid. Let er wel op dat de kosten van een lening meestal stijgen wanneer je een aanvullende verzekering erbij afsluit.  

Wij hopen dat je goed geïnformeerd bent, en een weloverwogen beslissing kunt nemen met betrekking tot leningen en het risico dat hierbij hoort.